Een bankgarantie en een waarborgsom bieden zekerheid aan de verkoper bij de aankoop van een woning, maar werken verschillend. Bij een waarborgsom stort de koper zelf 10% van de koopsom aan de notaris, terwijl bij een bankgarantie de bank garant staat voor dit bedrag. Dit laatste is handig als de koper niet genoeg spaargeld heeft, maar brengt extra kosten met zich mee, meestal 1% van het bedrag. Bij een waarborgsom kan het bedrag worden teruggestort of verrekend bij de overdracht, tenzij de koper in gebreke blijft. De keuze hangt af van de financiële situatie van de koper.
Bankgarantie en waarborgsom uitgelegd
Bij de aankoop van een woning komen vaak de termen ‘bankgarantie’ en ‘waarborgsom’ voorbij. Beide bieden zekerheid aan de verkoper dat de koper de overeengekomen prijs zal betalen, maar toch werken ze op verschillende manieren. In deze blog leggen we het verschil tussen een bankgarantie en waarborgsom uit.
Waarom een waarborgsom of bankgarantie?
Wanneer u een bod doet op een woning en uw bod geaccepteerd wordt, kan het nog enige tijd duren voordat de overdracht plaatsvindt. In de periode tussen het accepteren van het bod en de overdracht wil de verkoper vaak een garantie dat u de woning ook daadwerkelijk gaat kopen. Dat is waar een waarborgsom of bankgarantie voor is: een bedrag dat u betaalt om de verkoper ervan te verzekeren dat de verkoop door kan gaan. Maar er zit wel een verschil in een waarborgsom en een bankgarantie.
Een waarborgsom of bankgarantie is er ter bescherming van de verkoper
Een waarborgsom of bankgarantie is niet bij wet verplicht, maar staat vrijwel altijd opgenomen in de koopovereenkomst. Een waarborgsom is een aanbetaling die u zelf doet aan de notaris. De hoogte van een waarborgsom bedraagt meestal 10% van de koopsom. Houd er rekening mee dat het bedrag binnen een bepaalde termijn na het tekenen van het koopcontract voldaan moet zijn. Heeft u de waarborgsom niet op tijd betaald op de rekening van de notaris? Dan kunt u in gebreke worden gesteld door de verkoper.
Wanneer en hoe kunt u de waarborgsom terugkrijgen?
Rond u de verkoop toch niet af na het betalen van de waarborgsom? Afhankelijk van de ontbindende waarden in het koopcontract, is het mogelijk dat u het bedrag van de waarborgsom niet terugkrijgt. De verkoper kan dit bedrag dan aanwenden als compensatie voor de opgelopen schade. Als de koop van de woning gewoon doorgaat, kunt u de waarborgsom op verschillende manieren terugkrijgen. Zo kunt u de waarborgsom teruggestort krijgen op uw rekening, maar deze kan ook worden verrekend met de overdrachtskosten. U kunt dit vinden in de nota van de afrekening.
Het verschil tussen een waarborgsom en bankgarantie
Het verschil tussen een waarborgsom en bankgarantie is dat in het geval van een bankgarantie de bank als tussenpersoon fungeert en zekerheid biedt aan de verkoper. In dit geval stort u niet zelf het bedrag, maar garandeert de bank dat het bedrag zal worden uitbetaald wanneer de koper niet aan zijn betalingsverplichting kan voldoen. Als u de verkoop niet afrondt met een bankgarantie, betaalt de bank de waarborgsom aan de notaris ter uitbetaling aan verkoper. U heeft dan een schuld bij de bank.
Een bankgarantie is een handig alternatief wanneer u zelf niet voldoende geld beschikbaar hebt om een groot bedrag in één keer over te maken. U betaalt hiervoor wel kosten aan de bank.
Conclusie
Het verschil tussen een bankgarantie en waarborgsom is dus gelegen in de wijze waarop de aanbetaling wordt geregeld. Bij een waarborgsom stort u als koper zelf het geld bij de notaris, terwijl bij een bankgarantie de bank hiervoor garant staat. De keuze tussen een bankgarantie of waarborgsom hangt af van de financiële voorkeur en de situatie van de koper. Voor kopers die voldoende spaargeld tot hun beschikking hebben en liever geen extra kosten maken, kan een waarborgsom de aantrekkelijkere keuze zijn. Voor kopers die niet voldoende spaargeld beschikbaar hebben om een waarborgsom te financieren of die meer financiële ruimte willen behouden, kan een bankgarantie handiger zijn.
Heeft u vragen over het verschil tussen een bankgarantie en een waarborgsom, of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op!